Aldo Paula
theBlog
18-04-2010
Ongewenste vrijheid van meningsuiting
13-04-2010
Rob Oudkerk, serietaxatiefoutenmaker
04-03-2010
Almere aan de Waal
28-02-2010
Waarom Stadspartij Nijmegen NU!
23-05-2009
CTR leidt tot slechte sites
20-05-2009
Content is still King
19-05-2009
Koffie zwart graag!
18-05-2009
Skimmen door gierigheid van de banken
09-05-2009
Binnenstedelijke ondernemers en 'vroeger'
03-05-2009
Air Yeezy Craze
11-07-2008
Stad2.0
theNews
30-10-2012
Kerst 2012
05-11-2012
Sinterklaas in Nederland 2012
29-10-2012
Schrijver Bernlef overleden
17-10-2012
Anouk naar Eurovisie Songfestival 2013
03-10-2012
Schrijver Roelf Bolt overleden
01-10-2012
Bijlmer Parktheater lanceert Bijlmer Jazz
19-09-2012
Dochter voor Robbie Williams
theFilmNews
01-12-2022
Vue Enschede opent 14 december
01-12-2022
Buitenbios in de sneeuw
01-12-2022
Gru en Minions gaan een spannend weekend in
01-12-2022
Première Piece of My Heart
30-11-2022
Nieuwe films in de bioscoop vanaf 1-12-'22
29-11-2022
Black Soil Film Festival
29-11-2022
HBO Max: nieuw in december
theBlog > Ongewenste vrijheid van meningsuiting

Ongewenste vrijheid van meningsuiting?!

Er zijn 2 reacties op 'Ongewenste vrijheid van meningsuiting' Laat een reactie achter
Rob Wijnberg
18-04-2010

Afgelopen vrijdagnacht raakte ik in discussie met twee prototypische SP-ers. Ze kennen mijn politieke betrokkenheid, flirten met het idee om op mijn partij te gaan stemmen, maar stemmen uiteindelijk toch vertrouwd. Ik begrijp heel goed wat ze interessant vinden bij mijn partij: onze roep naar kleinschaligheid, maar wel naar stedelijke proporties. Ik weet ook waar de pijnpunten zijn: onze roep om transparantie. Overmoedig geworden door enkele lezingen filosofie en enkele glaasjes bier besloot ik tot een experiment.

Ik had net een debat bijgewoond met Rob Wijnberg: hij trekt een parallel tussen Wilders en de SP, beiden "bashen" één groep structureel. Wilders richt zich op moslims en de SP geeft systematisch het neo-liberalisme de schuld van de crisis en roept op tot een soort steniging. Hij verbaast zich dat de SP dit wel mag, maar Wilders niet. Dus ik legde de mevrouw en de meneer van de SP dit dilemma voor en de reacties waren voorspelbaar.

Voor de helderheid de stelling: de SP demoniseert een groep systematisch! De eerste reactie was natuurlijk verongelijkt: "maar de SP doet het het niet vanuit het kwaad!". Dit goede-bedoelingen-argument kan eigenlijk makkelijk worden weerlegd, namelijk er is geen enkele politieke beweging in Nederland, zelf de NVU niet, die kwaad wilt. Hun doel is altijd een goede, maar hun middelen maken slachtoffers. Ik schuw nooit een goede discussie dus zeg ik: "Wilders wil toch vanuit zijn visie het beste voor Nederland?!". Hoon alom, de mevrouw was diep beledigd en zondert zich woedend af. De man probeert toch een dapper antwoord te formuleren en begint aan een lange reactie waarbij het kapitalisme van alles de schuld krijgt.

Ik prik zijn standpunten één voor één door: het argument van kartelvorming weerleg ik omdat dit juist elke kapitalist zou willen uitbannen; het argument van alleen maar gericht willen zijn op profijt, ik hoef maar te kijken naar de hardwerkende kroegbaas en hij weet dat zijn punt onhoudbaar is. Dus geef ik hem een aanreiking: mag je alles zeggen?

Het wordt even stil en tot mijn verbazing citeert hij Rob Wijnberg: hij legt mij in eigen woorden perfect uit dat je een onderscheid moet maken tussen wat Rob Wijnbberg de negatieve definitie is gaan noemen "vrijheid van meningsuiting als keuze-hoeveelheid" en de positieve definitie "vrijheid om iets voor elkaar te krijgen door alles te mogen zeggen". En dan zijn we ineens waar we begonnen waren, want hij concludeert dat je alles mag zeggen als je maar uit het juiste politieke hout gesneden bent.

Ik besluit naar huis te gaan, maar wel bezorgd: schijnbaar hebben we de oude orde vervangen door een nieuwe paternalistische orde die zegt "links is goed, de rest is slecht en daarom weet links wat goed is". Dus wil men opkomen voor de "zielige moslims die zich niet kunnen verweren", in ieder geval zolang "zij zich niet geëmancipeerd hebben". Met andere woorden onze westerse norm is het enige nastrevenswaardig: dus het rechtse paternalisme gaat naadloos over in het linkse paternalisme. Ik begrijp ineens beter waarom veel mensen thuis blijven tijdens verkiezingen en waarom het moslimfundalisme hoogtij viert en dat allemaal omdat wij willen bepalen wat goed is voor de hele wereld in plaats van mensen voor zichzelf laten beslissen.

Dus zolang er een groep is die arrogant geloofd dat zij het beter weten wat voor een ander goed is, blijven we ellende houden. Ik kies ervoor om mijn gehoor te laten zien dat wij samen dingen moeten aanpakken om resultaten te kunnen bereiken en niet zomaar alle verantwoordelijkheid naar een ander kunnen overhevelen. Bij deze verklaar ik de technocratie de oorlog: leve de democratie!
Er zijn 2 reacties op 'Ongewenste vrijheid van meningsuiting' Laat een reactie achter
Aldo Paula 18-04-2010 18:42:23
Nee, zolang we fout gedrag blijven belonen
Zolang we blijven geloven in dogma's en mensen die deze dogma's aanhangen aan de macht helpen veel plezier.

Je kunt ook geloven dat er niet één visie is mar dat mensen meer collectief tot inzichten komen, zo gaat dat in de wetenschap, de hele internet is op deze wijze in elkaar gezet. Dus je kunt geloven in de "grand design" (= dogma) of in mensen.
Jules 18-04-2010 17:42:09
hehe
"Dus zolang er een groep is die arrogant geloofd dat zij het beter weten wat voor een ander goed is, blijven we ellende houden."

Lees: zo lang er politici zijn...

:-)
 
Laat een reactie achter
onderwerp
reacties *
uw naam
e-mailadres
Spambeveiliging
Nederlands
English
Deutsch
Français
Voorkom spam: Klik op de citroen
pagina 1/2 | volgende   [RSS]
Ongewenste vrijheid van meningsuiting  (18-04-2010)
Afgelopen vrijdagnacht raakte ik in discussie met twee prototypische SP-ers. Ze kennen mijn politieke betrokkenheid, flirten met het idee om op mijn partij te gaan stemmen, maar stemmen uiteindelijk toch vertrouwd. Ik begrijp heel goed wat ze interessant vinden bij mijn partij: onze roep naar kleinschaligheid, maar wel naar stedelijke proporties. Ik weet ook waar de pijnpunten zijn: onze roep om transparantie. Overmoedig geworden door enkele lezingen filosofie en enkele glaasjes bier besloot ik tot een experiment.
Er zijn 2 reacties op 'Ongewenste vrijheid van meningsuiting' Laat een reactie achter
Rob Oudkerk , serietaxatiefoutenmaker  (13-04-2010)
Rob Oudkerk flirt met het idee om burgemeester te worden van Amsterdam. Hij zal na de eerste ronde meteen er uit liggen, eenvoudigweg omdat hij in Amsterdam bewezen heeft ongeschikt te zijn door een taxatiefout te maken. Daar gaat de job van burgemeester over: geen taxatiefouten maken.
Er is geen reactie op 'Rob Oudkerk, serietaxatiefoutenmaker' Laat een reactie achter
Almere aan de Waal  (04-03-2010)
Een ontnuchterende verkiezingsuitslag. D66 maakt een iets mindere spectaculaire groei dan verwacht; een nek-aan-nek-race tussen PvdA en GroenLinks (GL), met als winnaar GL; gewoonNijmegen (gN) bewijst dat er een tweedeling bestaat in Nijmegen en weet hiervan te profiteren: felicitaties zijn op zijn plaats.
Er is geen reactie op 'Almere aan de Waal' Laat een reactie achter
Waarom Stadspartij Nijmegen NU!  (28-02-2010)
Omdat landelijke partijen draaien om maatschappelijke belangen, luister eens naar hun namen christelijk ..., democratisch ..., socialistisch ..., groen ..., enz.
Er is geen reactie op 'Waarom Stadspartij Nijmegen NU!' Laat een reactie achter
CTR ledit tot slechte sites  (23-05-2009)
Laatst had ik een gesprek met een vriend werkzaam in de SEO-industrie en hij was zo trots dat hij zijn klanten precies kon vertellen hoeveel kliks ze via hem hadden verdiend. Hij keek me ongelovig aan toen ik hem vertelde dat hoe groter zijn succes nu, hoe eerder deze in de toekomst zou ophouden. Mijn stelling is dat wanneer het enige verdienmodel voor uitgevers gebaseerd is op 'doorklikken' dit verschraling van het Web zal betekenen!
Er is geen reactie op 'CTR leidt tot slechte sites' Laat een reactie achter
Content is still King  (20-05-2009)
In 1997 schreef ik mijn eerste artikel met als titel 'Content is King!': een aanval op de misconceptie dat een leuk uitziende website een garantie was voor succes, sterker nog dat vormgeving alles was. Ik haalde mijn gelijk, maar sinds kort lijkt de discussie weer op te laaien.
Er is geen reactie op 'Content is still King' Laat een reactie achter
Koffie zwart graag!  (19-05-2009)
De laatste tijd valt mij steeds vaker op dat ondernemers koffie drinken zonder melk en suiker. Ik spreek gemiddeld 40 ondernemers in de week en bijna allemaal drinken zij hun koffie zwart en zonder suiker. Hun werknemers daarentegen gaan zich makkelijk te buiten aan allerlei frivoliteiten. Daarom tijd voor een nieuwe theorie!
Er zijn 2 reacties op 'Koffie zwart graag!' Laat een reactie achter
Skimmen door gierigheid van de banken  (18-05-2009)
In een poging om sympathie op te wekken waarschijnlijk brengen de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag het nieuws dat banken 31 miljoen schade hebben geleden door pinpasfraude. Dit gebeurt door het zogenaamde Skimmen. Het grappige is dat al heel snel duidelijk wordt dat de winkelier hier voor moet opdraaien, nou dat is wel heel erg flauw. Het Skimmen hebben de banken aan zichzelf te danken en zij wenden hun risico's tot nu toe voornamelijk af op de consument.
Er is geen reactie op 'Skimmen door gierigheid van de banken' Laat een reactie achter
Binnenstedelijke ondernemers en 'vroeger'  (09-05-2009)
Mensen veranderen niet echt, hun gewoontes en behoeften blijven hetzelfde, alleen hoe mensen zich uiten verandert. Veel binnenstedelijke ondernemers klagen dat zij weinig bezoekers hebben. Men doet net voorkomen alsof het "vroeger" beter was. Maar was het vroeger beter?
Er is geen reactie op 'Binnenstedelijke ondernemers en 'vroeger'' Laat een reactie achter
Air Yeezy Craze  (03-05-2009)
Afgelopen zaterdag was de officiële lancering van AIR YEEZY, een samenwerking van Kanye West en Nike. De schoen is nu al omgedoopt tot the Air Jordan van onze tijd. De lancering zorgde voor ware i-Phone taferelen.
Er is 1 reactie op 'Air Yeezy Craze' Laat een reactie achter
pagina 1/2 | volgende   [RSS]
 © 2022 Aldo Paula  •  Powered by beat247