Hoe gierigheid en gulzigheid van de banken leidt tot duurkoop

In een poging om sympathie op te wekken waarschijnlijk brengen de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag het nieuws dat banken 31 miljoen schade hebben geleden door pinpasfraude. Dit gebeurt door het zogenaamde Skimmen. Het grappige is dat al heel snel duidelijk wordt dat de winkelier hier voor moet opdraaien, nou dat is wel heel erg flauw. Het Skimmen hebben de banken aan zichzelf te danken en zij wenden hun risico's tot nu toe voornamelijk af op de consument.

Hier en daar duiken ze op in Nederland, de inpandige geldautomaten gewoon in een winkel. In de VS zag ik 15 jaar geleden al voor het eerst een kleine losstaande ATM in een piepklein buurt super.


Het Skimmen gebeurt door foute types die de geldautomaten prepareren om gegevens van de klant te kopieren. Hoe kan dit gebeuren? Heel makkelijk dat komt door een combinatie van factoren: in Nederland hebben we waarschijnlijk de laagste dichtheid van geldautomaten per capita in heel Europa. Onze ranking komt overeen met onze Eurovisie Songfestival ranking. Vervolgens staan nagenoeg alle automaten in de buitenlucht, dus iedereen kan daar makkelijk bij. En als laatste de meeste automaten zijn niet voorzien van een camera. Deze drie factoren zorgen ervoor dat het loont om een automaat te prepareren: hoge opbrengst (elk automaat wordt flink gebruikt), kleine pakkans (de automaten zijn snel te bereiken en slecht verlicht, het valt niet op dat iemand bezig is iets te veranderen) en kosteneffictief (minder variatie in automaten gecombineerd met weinig automaten zorgt voor een kleine investering).

Kan het dan anders? Nou in de meeste Europese steden geeft je pas je toegang tot een helder verlichte, overdekte en veilig onderkomen. De banken in Nederland echter kozen voor de "el cheapo" oplossing. Ze hebben ondanks de lagere kosten ook nog eens maar weinig geldautomaten geplaatst, omdat ze hiermee de consument konden dwingen om vooral elektronisch te betalen. Dit zou zogenaamd veiliger zijn, maar vooral zouden de kosten opgebracht worden door de winkeliers (lekker dubbel cashen: abonnement en per tik).

Laat me raden wat de banken adviseren aan minister Bos: "graag weer geld om maatregelen te kunnen nemen, want we zijn weer zo zielig". Wouter niet doen! De banken hebben vet verdiend aan het pinnen en winkeliers houd deze keer jullie poot stijf: de klant kan altijd nog gewoon ouderwets contant betalen.